Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum | Nágák, Elefántok, Madarak

Posted on Posted in Kiállítás, Múzeum, Tárlatvezetés

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Honlap: www.hoppmuseum.hu
Nyitvatartás: K – V: 10:00 – 18:00

Kiállítás: NÁGÁK, ELEFÁNTOK, MADARAK – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből
A kiállítás anyaga Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon. Ez a művészet anyanyelve, legfontosabb megnyilatkozási formája, így a textilek bemutatásával és szerteágazó jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez. A kiállítás olyan utat jár be, amely földrajzi, időbeli és antropológiai szempontból is vizsgálja a délkelet-ázsiai textilek kódjait, így azok rituális szerepének és mintarendjének bemutatásától kezdve az egyes népcsoportok jellegzetes viseleteinek és textiltípusainak ábrázolásán keresztül ismertet meg hiedelemvilágukkal, ünnepeikkel és szokásaikkal. A kiállított textil- és ékszeranyag kortárs kapcsolódási pontjait Lenzsér-Mezei Kata és Fejér-Székely Anna pop up kiállítása emeli ki, mely keretében a művészek délkelet-ázsiai ihletésű tárgyai vonulnak fel.

Program: Tárlatvezetés a kertben és a kiállításon
A tárlatvezetésén megismerhetjük a Hopp-villa kertjét, melyet Hopp Ferenc világutazó, műgyűjtő 1885-ben vásárolt meg és egzotikus növényekkel és keleti eredetű műtárgyakkal rendezett be. A villa körül kialakított kert korának ismert keleti hangulatú kuriózuma volt, a kertben helyet kaptak az utazó által legjobban kedvelt vidékek: India, Kína és Japán jellegzetes formakultúráját felidéző tárgyak is. A kert megtekintése után a Nágák, elefántok, madarak kiállításon a délkelet-ázsiai textilművességről, viseletekről, mintakincsről és hagyományokról tudhatunk meg többet.

Maximum létszám: 30 fő

Program időpontja: 2017. április 19. (szerda) 15:00

Program 2: Laoszi Újév, Tavaszköszöntő

A Hopp Múzeum kertjében április 22-én délután egy igazi laoszi újévi ceremónián vehetnek részt a látogatók. Az ünnepség fontos eseménye lesz a szoukhan ceremónia, melynek során az egymás csuklójára kötött fehér pamutszállal a rossz szellemeket elűzzük és az elkóborolt jó szellemeket visszahívjuk. A hagyományos újévi köszöntő után a Magyarországon tanuló laoszi diákok programját láthatjuk.
Regisztráció nem szükséges.

Program időpontja: 2017. április 22. (szombat) 15:00 – 18:00