Várkert Bazár | SZUBJEKTUM – Kortárs magyar fotográfia

Posted on Posted in Kiállítás, Múzeum, Tárlatvezetés

Cím: Déli Paloták – 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 3.
Honlap: www.varkertbazar.hu
Nyitvatartás: K – V: 10:00 – 18:00

Kiállítás: SZUBJEKTUM – Kortárs magyar fotográfia
A Budapest FotóFesztivál kiemelt eseménye
Amint az emberi jelenlét a fényérzékeny anyagon rögzülhetett, új időszámítás kezdődött a történelemben. Az emberi arc és alak lenyomata a fényképen gyökeresen megváltoztatta az emberek önmagukhoz és egymáshoz való viszonyát, felforgatta a vizuális ábrázolás konvencióit és professzionális foglalkozássá tette a fényképezést. A portréhoz való viszonyunk modellként, fotográfusként, képfogyasztóként, kutatóként vagy történészként folyamatosan változott és alakult a fotográfia majd kétszáz éves históriája során.
Nyugodt aranykorok és zaklatott művészi válságidőszakok tarkították az 1839-től máig ívelő portrétörténetet a fotográfiában, de az emberi jelenlét a képen sohasem veszített fontosságából. Ma, amikor milliárdszámra készülnek a portrék és önportrék az elektronikus eszközöknek hála, különösen fontosnak tetszik egy pillantást vetni az emberi jelenlétre a magyar kortárs alkotók művein.
A Szubjektum fotópályázattal lehetőség nyílik a portré területén született kortárs megközelítések felmérésére. Önarckép, portré, személyiségportré vagy életkép: az alkotók a személyesség-személytelenség vagy az objektivitás-szubjektivitás problematikájából kiindulva keresik az ember ábrázolásának lehetőségeit, személyes kapcsolatok, viszonyulások mentén közelítve az egyén vizuális ábrázolhatóságához.

Kiállítók: BAKOS Flóra, BALLA András, BALÁZS Zsolt, BENKŐ Imre, BÍRÓ Dávid, BUDA Gábor, BŐDEY János, CHOCHOL Károly, CZIMBAL Gyula, DOBOS Tamás, FAZEKAS István, FUCHS Lehel, GOMBAI Gellért, GULYÁS Miklós, GYULAI Szilvia, GÁTI György, GÖTZ Krisztina, HAMARITS Zsolt, HEGEDŰS 2 László, HERENDI PÉTER, HORVATH M. Judit, HORVÁTH Péter, HUPJÁN Attila, KAULICS Viola, KISS Emese., KOKAVECZ Boglárka, KOLOZSI Bea, BILAK Krisztina, LÁZÁR Alexandra Emese, LONDON Katalin, LUZSICZA Fanni, MARÁCZI Krisztián, MÉSZÁROS László, MÓRICZ-SABJÁN Simon, NEMCSIK Dávid, PATAKY Zsolt, PILLÓ Ákos, PÁLHÁZI Petra, RÉDLING Hanna, S.FARAGÓ Gyöngyi, SCHILD Tamás, SIÓRÉTI Gábor, SOMOGYVÁRI Kata, SZATMARI Gergely, URBÁN Ádám, VACHTER János, VARGA Tamás, WALTON Eszter

Program: kurátori táraltvezetés
A kiállítást a kurátorok: Szarka Klára és Somosi Rita mutatják be.
Program időpontja: 2017. április 22. (szombat) 16:00
Maximum létszám: 30 fő